הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

האם אגודה שיתופית מחויבת לחשוף את התנהלותה הכספית?

  • חובת גילוי מאזני בוחן
    אלעד | 30/09/2020 10:00

    אשמח מאוד לעזרה והכוונה בנוגע לחובת גילוי מסמכים של דוחות כספיים באגודה

    באגודה השיתופית  שבה אני חבר מפורסמים דוחות מבוקרים של רווח והפסד שיש בהם כותרות כלליות בלבד . ולא ניתן להבין מהם כלום מבחינת החלוקה לתתי סעיפים ותתי תתי סעיפים המרכיבים את הכותרת .למשל מה נמצא בדיוק תחת סעיף "ביטחון" , "קהילה" וכו'

    לצורך זה קיים דוח הנהלת חשבונות שנקרא "מאזן בוחן" שמפרט את כל הסעיפים שמרכיבים את המאזן

    פניתי לאגודה והם טענו שמסמך זה אינו בר גילוי והם לא חייבים לתת לי לעיין בו . מה שמשאיר אותי בלי יכולת לבדוק מה עומד מאחורי המאזן והאם הוא נכון בכלל.

    השאלה שלי בבקשה אליך היא האם "מאזן בוחן" הוא מסמך שכן חייבים לתת לי לעיין בו . אשמח אם תוכל לצרף לכתובה סימוכין שיעזרו לי לקבל את המידע מהאגודה

    • האם אגודה שיתופית מחויבת לחשוף את התנהלותה הכספית?
      עו"ד יעל פרי | 07/10/2020 10:22

      אלעד שלום,

      תקנות האגודות השיתופיות (דוח כספי, פנקסים, ספרים והודעות), תשל"ו-1976*   קובעות כך:

      דוח כספי שנתי וביקורת חשבונות תק' תשס"א-2000

      1. (א) דוח כספי שנתי של אגודה ייערך בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים ולפי תקנות אלה.

      תק' תשס"א-2000 תק' תשס"ה-2005

                 (ב) הדוח הכספי כאמור בתקנת משנה (א) יוגש לרשם בצירוף נספח לפי הטופס שבתוספת החמישית וסקירת מנהלים לפי הטופס שבתוספת השישית.

      ניהול פנקסים וספרים

      2. (א) אגודה רשומה תנהל –

      (1) מערכת חשבונות נאותה שתשקף את פעולותיה ועסקיה;

      (2) פנקס קופה, יומן טורי לקופה או כל מערכת חשבונות קופה אחרת;

      (3) רשימת השתתפות החברים בהון האגודה;

      (4) פנקס הערבויות שנתנה האגודה;

      (5) פנקס השעבודים לזכות האגודה;

      (6) פנקס השעבודים לחובת האגודה;

      (7) רשימה או פנקס של חברי האגודה;

      (8) ספר פרוטוקולים של האסיפות הכלליות;

      (9) ספר פרוטוקולים של ישיבות כל רשות מרשויות האגודה.

                 (ב) פנקס הערבויות יהיה ערוך לפי הטופס שבתוספת הראשונה.

                 (ג) פנקס השעבודים לזכות האגודה יהיה ערוך לפי הטופס שבתוספת השניה.

                 (ד) הרשימה או הפנקס של חברי האגודה תערך לפי התוספת השלישית.

                 (ה) בפנקס השעבודים לחובת האגודה יירשמו השעבודים על נכסי האגודה לפי סעיף 59(1)(א) לפקודה וסעיף 125 לפקודת החברות.

                 (ו) ברשימה או פנקס של חברי האגודה תירשם הערה על מינוי אפוטרופוס לחסוי שהוא חבר האגודה שמונה לפי צו שניתן מאת בית משפט.

                 (ז) אגודה תגיש לרשם לפי דרישתו העתק מהרשימה או פנקס החברים תוך שלושים יום מיום הדרישה.

      הודעות שונות

      3. (א) אגודה תגיש לרשם, תוך שלושה חדשים מתאריך רישומה, הודעה על ראשית פעולה לפי הטופס שבתוספת הרביעית, ותצרף אליה את כל המסמכים והרשימות שדרש הרשם.

                 (ב) שינתה אגודה את שנת הכספים שלה תגיש הודעה על כך לרשם תוך ארבעה עשר יום מהיום שבו הוחלט על השינוי.

                 (ג) הוראות תקנת משנה (ב), לא יחולו לגבי שינוי שנת הכספים שנעשה תוך כדי תיקון תקנות האגודה.

      תקנה 4 לתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), תשל"ה-1975* קובעת כדלקמן:

      סדר היום של האסיפה הכללית השנתית

      4. (א) סדר היום של האסיפה הכללית השנתית יכלול –

      (1) בחירת יושב ראש האסיפה ומזכירה;

      (2) דין וחשבון של הועד על פעולות האגודה ומצב עסקיה;

      (3) דין וחשבון של ועדת הביקורת, אם על פי תקנות האגודה קיימת ועדת ביקורת;

      (4) אישור המאזן המבוקר כחוק וחשבון ריווח והפסד כאמור בתקנת משנה (ב);

      (5) דיון בהערות הרשם, ברית הפיקוח או מבקר החשבונות של האגודה לגבי המאזן, אם היו כאלה;

      (6) אישור התקציב השנתי של האגודה, ואם מוצע להטיל מסים על החברים, אישור המסים האמורים;

      (7) בחירת הועד והמועצה וועדת הביקורת אם יש כאלה באגודה על פי תקנותיה, וכן רשויות אחרות של האגודה שעל פי הפקודה או תקנות האגודה יש לבחור אותן באסיפה כללית, הכל אם תמה תקופת כהונתה של אותה רשות;

      (8) באגודה שאינה חברה בברית פיקוח – מינוי מבקר חשבונות;

      (9) כל נושא אחר שעליו החליט הועד או מורות תקנות האגודה;

      בתקנות האגודות השיתופיות (ניהול וביקורת חשבונות), תשל"ה-1975 נקבע כך:

      ניהול חשבונות

      1. ועד האגודה חייב בניהול סדיר ויעיל של חשבונות האגודה ופנקסיה בהתאם להנחיות המקצועיות של ברית הפיקוח או מבקר החשבונות שלה, לפי הענין.

      הפנקסים כראיה תק' תשמ"ו-1986

      1א. פנקסי האגודה וספרי חשבונותיה ישמשו ראיה לכאורה לנכונות הרשום בהם ובלבד שהרישומים בוקרו על ידי ברית הפיקוח או רואה החשבון של האגודה, לפי הענין; הטוען שהרשום אינו נכון, לרבות חבר האגודה – עליו הראיה.

      מאזן וחשבון ריווח והפסד תק' תשס"א-2000

      2. הועד יכין לכל שנת כספים של האגודה מאזן שנתי ודו"ח ריווח והפסד או הכנסות והוצאות בהתאם להוראות בדבר דו"ח כספי שנתי, שקבע הרשם בהתאם לתקנות האגודות השיתופיות (דוח כספי, פנקסים, ספרים והודעות), תשל"ו-1976 (להלן – תקנות הדוחות).

      הצעת תקציב שנתי תק' תש"ם-1979 תק' תשס"א-2000

      2א. הועד יכין לכל שנת כספים הצעת תקציב שנתי ויביא הצעתו לאישור האסיפה הכללית או לאישור המועצה – אם הוסמכה לכך.

      לסיכום-

      אסור לוועד להתחמק מחובתו להציג לחברי האגודה את המצב הכספי של האגודה

      כך או כך, הדיון בניהול כספי האגודה והאישור לכך, נתונים בידי האסיפה הכללית.

      בברכה,

      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il